Manifestacije

 

Dani srpskog duhovnog preobraženja

„Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koji u kontinuitetu traju već 17 godina su svakako najznačajnija kulturna manifestacija u opštini Despotovac. Tradicionalno se održavaju  između dva velika hrišćanska praznika (Velike Gospojine i Preobraženja Gospodnjeg od 19.8-28.8). Programski savet ove Manifestacije je sačinjen od eminentnih stručnjaka  SANU-i. Kako je Manifestacija  od velikog značaja za opštinu Despotovac i za Republiku Srbiju više puta je bila potpomognuta od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije. U toku trajanja Manifestacije na Trgu Despota Stefana, u Velikoj  trpezariji manastira Manasija, Galeriji Centra za kulturu, u Porti manastira Manaija, galerijskom prostoru Manastirska vodenica i na Letnjoj pozornici kod Banje, brojni posetioci imali su priliku da tokom ovih godina održavanja  vide i čuju mnoge poznate umetnike kako iz naše zemlje, tako i sa prostora bivše Jugoslavije ali i dosta inostranih umetnika.

Majske amaterske pozorišne svečanosti

Majske Amaterske Pozorišne Svečanosti- MAPS se organizuju u saradnji sa MZ Plažane. Pokrenute su 80-tih godina prošlog veka i nakon dužeg prekida ponovo počele da se održavaju 1999. godine. Od tada su organizovane  već 14 puta. MAPS-ti su tokom godina svog postojanja ugostile mnoga amaterska pozorišta iz svih krajeva Republike Srbije. Na pozorišnoj sceni u Domu kulture u Plažanu posetioci su mogli da vide amaterska ostvarenja mnogih poznatih pisaca kako domaćih tako i stranih.

Likovna kolonija "Resava"

Iz oblasti likovnog stvralaštva izdvaja se rad Likovne kolonije „Resava“ čije osnovno delovanje predstavlja stvaranje uslova za rad likovnih umetnika, organizovanje njihovog boravka u opštini Despotovac, organizovanje zajedničke izložbe radova nastalih  na Likovnoj koloniji i njihovo predstavljanje na manifestaciji „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ kao i stvaranje fonda likovnih umetničkih dela u vidu zbirke  Likovne kolonije „Resava“. Likovna kolonija se u kontinuitetu organizuje već 17 godina i to svake godine u drugoj polovini juna ili u prvoj polovini jula meseca. Centar za kulturu ima autentičnu i zavidnu kolekciju radova  nastalih na ovoj koloniji, koje potpisuju i mnoga zvučna imena naše likovne scene.

Dani dijaspore - lipovičke letnje noći